Zgłoś swój przepis kulinarny

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
23 września 2021

Tradycyjne przepisy kulinarne z obszaru Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” to bogaty skarbiec smaków, który zachwyca swoją różnorodnością.Zapraszamy do przesyłania tradycyjnych lokalnych przepisów naszych mam i babć wraz ze zdjęciami potraw.

Tradycyjne przepisy kulinarne z obszaru Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” to bogaty skarbiec smaków, który zachwyca swoją różnorodnością.

Oprócz walorów poznawczych, jedzenie regionalne ma też ważną zaletę: w czasach globalnej unifikacji pokarmowej wzbudza duże zainteresowanie wśród ludzi poszukujących niebagatelnych doznań kulinarnych i smaków.

Kuchnia lokalna wraca do łask. Niegdyś zwykła i powszechna a teraz wzbudza duże zainteresowanie i jest na nowo odkrywana.

Stowarzyszenie PPJ we współpracy z Stowarzyszeniem LGD „Żywiecki Raj” w ramach projektu współpracy pt. „Magiczny, regionalny koszyk atrakcji” opracowuje książkę kulinarną w postaci segregatorowej, która będzie podróżą kulinarną po tradycyjnych smakach Północnej Jury i Żywieczczyzny. Pragniemy Państwa serdecznie zaprosić do współpracy w opracowanie niniejszej książki. Zapraszamy do przesyłania tradycyjnych lokalnych przepisów naszych mam i babć wraz ze zdjęciami potraw.

Jeśli chcecie Państwo ocalić od zapomnienia tradycyjne smaki przekazywane z pokolenia na pokolenie, prosimy o przesłanie formularza zgłoszeniowego, dołączonego do niniejszej wiadomości, wraz z 3-4 zdjęciami potrawy nagranymi na płytę cd/pendrive na adres Stowarzyszenia PPJ (ul. Szkolna 2, 42-253 Janów) bądź przesłanie drogą elektroniczną na adres mejlowy: aleksandra.stachura@jura-ppj.pl  w terminie do 30.09.2021r.

Czekamy na przepisy z kategorii: dań obiadowych, przystawek, deserów, nalewek, domowych syropów/soków

Każda osoba/ podmiot dokonujący zgłoszenia potrawy do książki kulinarnej, po jej opracowaniu i wydaniu- otrzyma od Stowarzyszenia PPJ stosowny, unikatowy egzemplarz. Zapraszamy do współpracy! Prosimy o udostępnienie informacji!

P.S. Dysponujemy już przepisami na: Pstrąg pod kołderką, Kapuśniak z prażuchami, Pieczonki ( prażonki), Czulent lelowski, Gęsie pipki, Ciulim lelowski, Mstowska zalewajka, Królewska uczta-Schab i szynka wolno pieczone z dzikim aromatem jałowca i czosnku, Królewska uczta- Pieczony udziec z dzika, Królewska uczta-Polędwica z dzika- gotowana, Pszenne amonity, Kluski prażone (tzw. PRAŻUCHY ALBO KLUSKI DEPTANE) podawane z chrupiącymi skwarkami z boczku i słoniną, Chorońskie Prażuchy, Polewka z ziemniakami podawana na bogato, Oponki serowe z Olsztyna, Zupa zalewajka po zalejsku, Zupa dziadówka, Kluski tlone, Pulpa ziemniaczana, Pierogi z kapustą i mięsem z Maciejówki, Przystawka tatarczuch z kaczą pasztetówką/plastry kalarepy w occie jabłkowym/sos z nalewki jeżynowej, Lody z Jurajskich Borowików karmelizowanych w miodzie/Ziemia jadalna z pędów sosny/Krzew z Czekolady Leśniowskiej, nalewka miętowa, szarlotka pod chmurką z Mstowa, nalewka malinowa na przeziębienia, sok z dzikiego bzu- kwiatów, przepis na mniszka lekarskiego:).

Informacja PPJ

Galeria

  • Powiększ zdjęcie