8 sierpnia to Wielki Dzień Pszczół

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
8 sierpnia 2021

Święto obchodzone jest od 2018 roku, kiedy Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło 20 maja Światowym Dniem Pszczół. Ponadto 20 maja 1734 urodził się słoweński pszczelarz, twórca nowoczesnego pszczelarstwa Anton Jansa. Pszczoły to małe owady, które są bardzo korzystne dla ludzkości, a jednocześnie wymagają ochrony i pielęgnacji. Większość głównych upraw żywności wymaga pszczół i innych zapylaczy.Pszczoły odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka – zapylają większość owoców i warzyw oraz przyczyniają się do zachowania bioróżnorodności w przyrodzie. Jednak naukowcy obserwują tendencję do zmniejszania się populacji pszczół w różnych regionach świata. Do głównych przyczyn wymierania pszczół należą monokultury i stosowanie pestycydów w rolnictwie.

CIEKAWE FAKTY O PSZCZÓŁACH I MIODACH:

♦ Pszczoły rodzą się matematykami. Kiedy zaczynają budować plastry miodu, zawsze podążają za dokładnymi wymiarami.
♦ Pszczoła może przedłużyć swoje życie o 5-6 lat w wyjątkowych przypadkach, w trosce o zachowanie rodziny.
♦ Pszczoła, podobnie jak mrówka, może udźwignąć ciężar kilka razy większy od jego wagi.
♦ Pszczoły mają bardzo rozwinięty węch. Potrafią „poczuć” zapach kwiatów oddalony o kilometr.
♦ Przy zbieraniu miodu jedna rodzina pszczół jest w stanie przelecieć w ciągu dnia całkowitą odległość równą długości równika.
♦ Pszczoły „przynoszą” nektar do ula kilka razy mniej niż zebrany. Dzieje się tak dlatego, że podczas pracy wzmacniają swoją siłę nektarem. Mówiąc najprościej - niektórzy sami jedzą.
♦ Pszczoły mają swój własny język, w którym komunikują się ze sobą. To jest język migowy, ruchy ciała. Wydzielają również specjalne feromony.
♦ Pszczoła jest o 50-60 tysięcy lat starsza od człowieka. Nawet prymitywny człowiek znał smak miodu i umiejętnie wykorzystywał go do własnych celów.
♦ Pszczelarstwo wywodzi się z Azji Południowej. To tam naukowcy znajdują pierwszą wzmiankę o nim.
♦ Miód zwiększa obronę organizmu. W końcu składa się z prawie połowy układu okresowego: żelaza, manganu, miedzi, wapnia, chloru, dwutlenku krzemu, glinu, fosforu, magnezu, sodu.
♦ Wosk produkowany przez pszczoły ma inne przeznaczenie. Jeden służy do ochrony ich ciał przed wilgocią, a drugi służy do budowy uli.
♦ Ilość soli mineralnych zawartych w miodzie jest prawie taka sama jak w ludzkiej surowicy.
♦ Miód ma doskonałe właściwości konserwujące. W nim, nawet przy długotrwałym przechowywaniu, lepiej niż w wielu owocach i warzywach, przechowywane są witaminy.
♦ Miód ma wspaniały efekt uspokajający. Wypicie naparu wieczorem (trzy łyżeczki miodu w szklance ciepłej wody) zapewni spokojny i głęboki sen.
♦ Miód leczy wiele dolegliwości. Na przykład w przypadku zapalenia żołądka i niektórych innych chorób przewodu żołądkowo-jelitowego lekarze zalecają codzienne spożywanie łyżeczki miodu na pusty żołądek.
♦ Nie wkładaj miodu do gorącej herbaty. W ten sposób "zabijesz" wszystkie jego użyteczne właściwości.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie