Grzybobranie to nasz ulubiony sport narodowy. Jak bezpiecznie zbierać grzyby

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
11 września 2020

W związku z trwającym sezonem grzybobrania Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Myszkowie przypomina, że należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.

Uczula amatorów grzybobrania, że niektóre gatunki grzybów zawierają substancje silnie trujące dla człowieka, a co roku wiele osób pada ofiarą trujących grzybów.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania przedstawia poniższa ulotka opracowana przez Ministerstwo Zdrowia i Państwową Inspekcję Sanitarną. Ponadto Główny Inspektor Sanitarny na swojej stronie https://gis.gov.pl/ w zakładce „poznaj grzyby” zamieścił wykazy grzybów jadalnych, trujących i najczęściej mylonych z którymi warto się zapoznać przed pójściem na grzyby.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie