36. Warsztaty kulinarne

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
16 października 2017

W środę 11 października, po wakacyjnej przerwie, w ofercie Gminnego Ośrodka Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju ponownie zagościły Warsztaty kulinarne.

36. Warsztaty kulinarne

Fot.: arch. GOK

36. Warsztaty kulinarne ściągnęły do Masłońskiego amatorki letnich smaków 

Tym razem Warsztaty kulinarne odbyły się w Budynku Wielofunkcyjnym w Masłońskiem, a poprowadziła je Magdalena Adamus-Barszcz. Gotowanie dla pani Magdy jest wielką przyjemnością. Uwielbia eksperymentować, poznawać nowe smaki i tajniki kuchni.

Motywem przewodnim 36. Warsztatów Kulinarnych było „Wspomnienie lata”. Jak wskazuje tytuł w menu nie mogło więc zabraknąć potraw, które są niejako przypomnieniem letnich miesięcy i wakacyjnych podróży. Licznie zgromadzone uczestniczki warsztatów mogły zaznajomić się z procesem przygotowywania paelli, czy też panna cotty oraz grillowanej niespodzianki z kolorowym sosem.

 

Przepisy 36. Warsztatów kulinarnych:

  • Grillowana niespodzianka z kolorowym sosem

Składniki: bakłażan, kilka liści szpinaku, suszone pomidory,
                      feta, papryczka pepperoni, natka pietruszki,
                      oliwa, sól, pieprz

Wykonanie: Cukinie kroimy w plastry, grillujemy. Na zgrillowane plastry kłądziemy liść szpinaku, suszonego pomidora, kawałek fety i zwijamy w rulon. Polewamy sosem.

Sos: papryczkę drobno siekamy wraz z natką, dodajemy oliwę, sól i pieprz.

 36. Warsztaty kulinarne

 

  • Paella

Składniki: 0,25ml bulionu drobiowego + szczypta szafranu;
                      100g kurczaka;
                      kawałek papryki, kawałek cukinii, czosnek, mały pomidor, oliwa,
                      papryka wędzona w proszku, papryka ostra w proszku;
                      1/5 szklanka białego wina;
                      1 łyżka sosu pomidorowego
                      75g ryżu do paelli
                      sos sojowy

Wykonanie: Bulion podgrzewamy wraz z szafranem; kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy. Paprykę, cukinię, czosnek, pomidor kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę lekko przesmażamy ryż, potem kurczaka, warzywa. Dodajemy paprykę w proszku, wino, i gotujemy aż wino wyparuje. Dodajemy sos pomidorowy, a po chwili wsypujemy ryż i smażymy 2min. Wlewamy niecały bulion i dusimy do miękkości dolewając gorącego buliony w razie konieczności. posypać natką.

 36. Warsztaty kulinarne

 

  • Panna cotta

Składniki: 50ml śmietany 30% lub 36%
                      50 ml mleka
                      3 g żelatyny
                      wanilia
                      16 g cukru

Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą, mleko zagotować ze śmietaną, dodać cukier wanilię, namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przelać do pojemnika w i wstawić d lodówki.

 36. Warsztaty kulinarne

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie