36. Warsztaty kulinarne
W środę 11 października, po wakacyjnej przerwie, w ofercie Gminnego Ośrodka Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju ponownie zagościły Warsztaty kulinarne.
Fot.: arch. GOK
36. Warsztaty kulinarne ściągnęły do Masłońskiego amatorki letnich smaków
Tym razem Warsztaty kulinarne odbyły się w Budynku Wielofunkcyjnym w Masłońskiem, a poprowadziła je Magdalena Adamus-Barszcz. Gotowanie dla pani Magdy jest wielką przyjemnością. Uwielbia eksperymentować, poznawać nowe smaki i tajniki kuchni.
Motywem przewodnim 36. Warsztatów Kulinarnych było „Wspomnienie lata”. Jak wskazuje tytuł w menu nie mogło więc zabraknąć potraw, które są niejako przypomnieniem letnich miesięcy i wakacyjnych podróży. Licznie zgromadzone uczestniczki warsztatów mogły zaznajomić się z procesem przygotowywania paelli, czy też panna cotty oraz grillowanej niespodzianki z kolorowym sosem.
Przepisy 36. Warsztatów kulinarnych:
- Grillowana niespodzianka z kolorowym sosem
Składniki: bakłażan, kilka liści szpinaku, suszone pomidory,
feta, papryczka pepperoni, natka pietruszki,
oliwa, sól, pieprz
Wykonanie: Cukinie kroimy w plastry, grillujemy. Na zgrillowane plastry kłądziemy liść szpinaku, suszonego pomidora, kawałek fety i zwijamy w rulon. Polewamy sosem.
Sos: papryczkę drobno siekamy wraz z natką, dodajemy oliwę, sól i pieprz.
- Paella
Składniki: 0,25ml bulionu drobiowego + szczypta szafranu;
100g kurczaka;
kawałek papryki, kawałek cukinii, czosnek, mały pomidor, oliwa,
papryka wędzona w proszku, papryka ostra w proszku;
1/5 szklanka białego wina;
1 łyżka sosu pomidorowego
75g ryżu do paelli
sos sojowy
Wykonanie: Bulion podgrzewamy wraz z szafranem; kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy. Paprykę, cukinię, czosnek, pomidor kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę lekko przesmażamy ryż, potem kurczaka, warzywa. Dodajemy paprykę w proszku, wino, i gotujemy aż wino wyparuje. Dodajemy sos pomidorowy, a po chwili wsypujemy ryż i smażymy 2min. Wlewamy niecały bulion i dusimy do miękkości dolewając gorącego buliony w razie konieczności. posypać natką.
- Panna cotta
Składniki: 50ml śmietany 30% lub 36%
50 ml mleka
3 g żelatyny
wanilia
16 g cukru
Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą, mleko zagotować ze śmietaną, dodać cukier wanilię, namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przelać do pojemnika w i wstawić d lodówki.